Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na krajské volby chodí polovina voličů. V krajských volbách není rozdíl mezi pravicí a levicí, kandidují tam různá sdružení pro kraj, jsou tam komunální témata. Zda postavit nemocnici, silnici, domov seniorů, školu atd. A Babiš je vyhrál s více mandáty a hlasy než před 4 roky. uděli se koalic eproti němu. OK. Ale ty koalice stejně rozhodují jen o komunálních tématech a v řadě případů třeba zda postavit školu nebo silnici jsou tam i účelové koalice

3 2
možnosti
VP

V52í39t 39P73r63č22í45k

6. 10. 2020 12:28

V těchto volbách rozhodovala především celostátní témata, což nebylo ani v minulostí u krajských voleb nic neobvyklého. Výjimkou byl možná Zlínský kraj, ale rozhodně bych téma krajské nemocnice nepřeceňoval. Babiš má o trochu víc mandátů než v minulých volbách, ale vládní koalice celkově o více než sto méně. Koaliční potenciál ANO je velmi omezený. Tohle rozhodně není výhra.

3 2
možnosti

Kdybych na volby hleděl pod úhlem vašeho pohledu, tak žádné volby u nás nikdy nikdo nevyhrál. Aby totiž vyhrál, musela by volit drtivá většina oprávněných voličů a vítězi by musela dát silně nadpoloviční většinu hlasů.

Hnutí ANO krajské volby vyhrálo. Přesvědčivě - získalo dvakrát tolik hlasů jako druzí Piráti a třikrát tolik, co ODS.

V deseti krajích ani přesto ve vládní koalici nebude. To už tady bylo před čtyřmi roky, u nás antibabiš prostě funguje. Problém je v tom, že to skutečně není žádný program a novým koalicím bez ANO se nějaký programový konsenzus bude hledat poměrně těžko. Ve finále tak tuhle "pomstu" odnesou samotné kraje.

13 7
možnosti
PN

P42e50t50r 14N47e47d67v51ě94d

6. 10. 2020 12:00

Kéž byste se mýlil. Snad to kvůli tomuhle truc podniku nedopadne, že budou rozjeb....kraje

1 0
možnosti
JJ

Pokud se ke krajským někdo vyjadřuje na celostátní úrovni, tak smysl to má jedině jako jakýsi průzkum volební podpory do sněmovních voleb (pokud vůbec).

No, a tam je hlavně vidět propad těch stran, které s ANO tvoří ve sněmovně hlasovací mašinu a posílení těch, které jsou v demobloku. A to Babiše vyděsilo.

12 0
možnosti
TB

Jen poznámka o posílení těch v "demobloku": v podstatě jen piráti měli "koule" kandidovat za sebe, ostatní se všude možně spojovali s dalšími stranami nebo regionálními uskupeními do 2-, 3 - i 4-koalic, jen aby prolezli.....takže úvahy o posílení stran demobloku bych bral s rezervou a počkal na další průzkum celostátních preferencí ;-)

6 3
možnosti
ZZ

Nebylo by lepší udělat jednotnou volební kandidátku Národní protibabišovské fronty ?

;-D;-D;-D

16 6
možnosti
LC

Přesně! Po volbách vytvoří koalici ODS + Piráti (varianta KSČM + KDU ČSL). Jaký asi tak můžou mít ideový průnik? Jedině antibabiš a korýtka. Ale když to "pravicovým" voličům ODS nevadí, tak proč ne.

3 2
možnosti
MK

No... Tak ANO letos v krajských volbách získalo více mandátů než v předchozích volbách do krajů.

A ve srovnání samostatně kandidujících subjektů získalo cca dvojnásobek co druhý v pořadí (Piráti).

A jestli Babiš skutečně chce mít hejtmany? O tom pochybuji! Babiš nepotřebuje, aby se mu v krajích tvořila nějaká konkurence, která by ho v budoucnu mohla třeba kritizovat (tak jak to svého času dělali krajští papaláši vedení ODS).

Babiš zkrátka vyhrál a bude se tím moc chlubit– ale odpovědnost za krajskou politiku si ponesou ti, co ho jako vítěze obejdou a složí vedení krajů bez něj. A Babiš bude z obliga.

9 1
možnosti
ZH

Babiš nevyhrál. Babiš utrpěl vítězství. To je něco jiného...

5 5
možnosti
PN

P27e96t84r 80N14e38d87v17ě81d

6. 10. 2020 10:54

Já si tedy myslím, že babišovci tyto volby vyhráli. To, že vládnout nebudou asi nikde se s tím přece nevylučuje. Líbí se mi jak pane autore píšete o síle multipartajní politiky a což je důležité, nezapomněl jste zmínit to dvojité ostří. Sám jsem zvědav jak si teď bez ANO kraje povedou. Mají rok na to, vydržet bez hádek, změn vedení a pod. To by totiž byla voda na Babišův mlýn před volbama v příštím roce.

19 0
možnosti
ZH

Na výhru nestačí získat nejvíc hlasů, ještě je třeba tento zisk proměnit v převahu v zastupitelstvu. Tedy získat nějak většinu. V tomto případě to znamená najít někoho do koalice. Pokud se toto nezdaří, nelze mluvit o výhře.

8 2
možnosti
MB

Vítěz nemůže brát všechno. Zvlčil by, propadl kultovnictví, nebo nářkům, děje se. Každý rozumný politik sdělí - "Zajíci se počítají až skončí myslivecký hon" . Je to naprosto zřejmé, nic divného na tom není .Zde vítěz naříká a lká =Opakovaná metoda. Pokud ji uplatňoval milý Z. Srstka - "Chcete mne ?- tak to ještě šlo" ! Hejtman za vítězné uskupení se může usadit. - Prvním hlasováním bude smeten tou zbylou většinou opozičníků ... .

Samostatnou kapitolou je pan Zeman. Často se táži, k čemu je pro ČR vůbec dobrý ? Kromě mínusů se mi odpovědi nedostalo. Ty jeho kecy už nabírají bludných obrysů ! Nechme bokem, že do současného systému tlačí ten svůj - Prezidentský. Proč podlamuje ústavní systém ČR ? Označovat Senát za odkladiště neschopných a plánované krajské koalice za splácané ? To nějak souvisí s jeho výkonem funkce ? Je občan = má chodit k volbám. Tedy je vyzve, aby následně sdělil, že do dalšího kola nikam nepůjde. Celá jeho kancelář si nepochybně oddechla. No dobře, k čemu je tento člověk dobrý?

11 3
možnosti
Foto

Děkuji za zdravý názor.

Pan Zeman je už zcela samostatnou kapitolou, ke které se už slušný občan nemůže vyjadřovat. Ať už z nedostatku slušných výrazů, nebo návalů nevolnosti.

7 2
možnosti

Pro vítěze by měl existoval bonus určitého počtu mandátů, aby nedocházelo k situacím, ať již na komunální či celostání úrovni, kdy následně musí vznikat nesourodé hádající se slepence s takovým průnikem volebního programu, že se vlastně nic neplní.

0 0
možnosti
Foto

A co je špatného na tom, že řekl, že vítěz by měl brát všechno? Na tom není nic diktátorského. Ve většinovém volebním demokratickém systému to tak je. A to říkám jako člověk, který Babiše nikdy nevolil a volit nebude.

14 3
možnosti
AM

A82d65a88m 20M66a15l13ý

6. 10. 2020 10:27

Na tom je špatně úplně všechno.

Babiš jen odhalil své myšlení.

On by rád na celé čáře zvítězil. a pokud nezvítězí (což se stalo) tak kritizuje systém (pravidla). On by to chtěl jinak.

Jinými slovy: Babiš pravidla uznává, dokud vyhrává.

15 2
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1935x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik