Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná stojí za zmínku jedna tichá deviace, která nepovšimnuta může být předzvěstí chřadnutí demokracie. Možnost se beztrestně ptát je jistě pozitivní parametr demokracie, ale je-li odpovědí jen ticho, lhostejnost a povýšená ignorance, pak má tento parametr opačnou hodnotu.

1 0
možnosti
JL

Vazeny pane Roberte Krejč. Teorie demokracie je trochu rozdilna od vasi uvahy. Poznavam vas nedostatek znalosti od prvniho mista, kde se ta demokracie zrodila.

Atheny v dobe sveho nejvetsiho rozskvetu. Za hradbami teto metropole bylo (a vlastne je i dnes) misto, kde louka svazujici se od hradeb, byla tim mistem, kdy vedouci mesta davali HLASOVAT svobodne obcany Athen, o ruznych otazkach tohoto mesta.

Svobodne hlasovani svobodnych obcanu je ten akt demokracie. Nic jineho.

Je samozrejmosti mit organizaci, ktera pomaha obcanum hlasovat ve vsech otazkach mista, mesta, statu a i ve svetovem meritku.

Ta organizace toho hlasovani muze byt prenesena take jako dulezita cast demokracie. Zde se jiz svet rozchazi, co v te organizaci musi ci nemusi byt. Athenan musel byt svobodny. Kdo ztratil tu svobodu je vsak diskutabilni. I dnes je v otazce svoboda cloveka. I dnes je v otazce svobodne rozhodovani obcanu o otazkach mista, mesta, statu a i sveta. I ti, co predkladaji otazky obcanum, musi mit rady, ktere urcuji presne, na co se ma v demokracii ptat. Cili resit!!!

Na konci me uvahy, shrnuti. Demokracie je svobodne HLASOVANI svobodnych obcanu. Pri urcovani toho slova "svobodnych", to je ten nejtezsi ukol mit perfekni demokracii.

0 0
možnosti
JL

Pane Krejci. Ulitlo mi z vaseho jmena posledni pismeno "i". Velice se omlouvam.

0 0
možnosti
JK

Moc dobře napsáno.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik