Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Demokracie se svým domnělým šířením po světě stala sprostou nálepkou. Naše media nám tvrdila o pomoci demokracii-vládě lidu od Jugoslávie po Ukrajinu přes Sýrii a jiné. Správně uvádíte Egypt, který byl (nemám dnes aktuální info) "zachráněn" z demokraticky zvoleného totalitního Muslimského bratrstva vojenským převratem. Pod záminkou demokracie si mocné státy (nebo nadnárodní boháči?) hrají se světem jako na šachovnici. Viz současné přihlášení představitele NATO k Turecku, které pokračuje v udržování války v Sýrii - podpora tzv. ISIL proti Syrskému režimu Assada, který byl zvolen Syřany a je pro mnohé z nich nadějí.

Evropané si málo váží své svobody, která byla vybojována statečností a odvahou našich předků. Liberální demokracie už není demokracií, protože opustila hlavní znaky svobodné demokracie, nesnese žádnou opozici, nenechá na jinak smýšlejících stranách ani suchou nit. Možná ji budoucí historicii zařadí mezi komunismus a nacismus, levicové protilidské tažení. Polsko a Maďarskem jdou svou demokracií, která si přece nemusí nechat ničit myšlení například tolik omílanou "svobodou médií". Svoboda médií dnes neznamená nic jiného, než otevřené matení pojmů od manželství po vlastenectví. Jak je možné, že "svobodná" media takto pracují bez svobody k omezení škodlivé ideologie?

0 1
možnosti

Základem demokracie je demokratická dělba moci na moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní, které se nesmí navzájem míchat! To míchání vidíme v Polsku a Maďarsku!

Nevím, proč popíráte svobodu médií! Pokud média nelžou a neslouží něčí ideologii, jsou nezbytným hlídacím psem demokracie! :-)

0 0
možnosti
Foto

Pěkný článek a pěkná diskuse, karma. Vláda lidu samozřejmě závisí na angažovanosti jednotlivce. Bohužel i do politického života se nám vetřel konzum. Jednou za roky si nakoupit podle vylhaných letáků - no to je pak těžké, že.... Jenomže být politicky angažován je skutečně náročné, zejména emocionálně - a je to strašný žrout času. My v ČR v podstatě čekáme, až se nám tu nainstaluje nějaká autoritativní síla, co nám vymezí, co máme a nemáme dělat. Jeden by v té roli snad i viděl Babiše - ale toho zajímá jen osobní prospěch, nikoliv komplexnost moci. Okupace Ruskem by nás vrátila blíže k naší přirozenosti. V reálu to však spíše vidím na podrobení Západním Kalifátem.

0 1
možnosti

Nevidím řešení ani v protektorátu imperiálního Ruska, ani v podrobení se levičáckému sociálnímu inženýrství! Evropskou unii chceme přetáhnout do pravicového myšlení, ale na to my v našem postkomunistickém sociálním inženýrství s absencí pravicového myšlení nedokážeme! :-)

0 0
možnosti

Podstatný je ten bod 4.

Dokud se aspoň část lidí nezačne podílet na činnosti politických stran, tak demokracie fungovat nebude.

1 0
možnosti
Foto

Nikdo tu špínu dělat nechce. Lidem je milejší být otroky jiných a mít tak klid. I ta demonstrace milionuchvilek na náměstích jsou jen upokojením duší, aby se lidi nemuseli špinit politikou ve stranách.

0 1
možnosti
Foto

Jan Zábrana ve svých pamětech píše, že "...demokracie vyžaduje lidi vyspělé..." jako reakci na naše volby v r. 1946.

Ono to vypadá, že těch vyspělých na světě ubývá.

0 0
možnosti
Foto

Jakmile potřebujete na nějaký společenský systém "vyspělého člověka" , pak je to systém špatný.

0 1
možnosti

V demokracii může 51% voličů demokraticky odhlasovat, že zbývajících 49% bude utraceno. Svoboda pak znamená takový stav, kdy dobře ozbrojená menšina takové hlasování odmítne.

Z obou zmíněných principů preferuji svobodu.

1 1
možnosti
Foto

Obávám se, že do tohoto procentního stavu jsme se již dostali.

0 1
možnosti

J16i47r10i 67T16i43c19h98y

20. 2. 2020 16:53

To, co je dnes na "zapade" jiz neni ta prava demokracie, prevlada nadvlada ruznych mensin, mezi nimi i patologickych, nejen nad myslenim spolecnosti, ale I nad zakony.

0 0
možnosti

Doufám, že se mýlíte! :-)

0 0
možnosti

L50u30d32ě45k 23T30o97n41d11r

20. 2. 2020 14:42

Demokracie je už z principu velmi nestabilní ale více svobodná. Všechny ostatní, autoritativní formy vlády, jsou více stabilní a méně svobodné. A diktatury vysoce stabilní ale svobodu tam máte jen tu, co vám dovolí diktátor.

Bohužel, lidé chtějí zároveň obojí - stabilitu i svobodu :-)

1 0
možnosti
Foto

Demokracie je jeden za způsobů legálního násilí vůči lidem a jejich majetku, který je v současné době nejvíce praktikován. Demokracie slouží jako zástěrka legitimity pro různé formy násilí uplatňované vládnoucí kastou, tak aby ovládaní nabyli dojmu, že o tomto násilí spolurozhodují.

1 1
možnosti

Bez morálky není demokracie! Kdo nectí pravdu a úctu k druhému člověku, ten usiluje o konec demokracie, i kdyby jí měl plnou hubu!

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik