Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis paní Evě Soukeníkové

Dám stranou diletantství redakce Seznam Zprávy, která je schopna otisknout takovýto článek, a obrátím se rovnou na jeho autorku.

Eva Soukeníková: Glosa: Tři otázky, které si mělo Česko klást, než vyvěsilo izraelské vlajky

Vážená paní Soukeníková,

rád bych zareagoval na Váš článek ze dne 18. 5. 2021 na téma izraelsko-palestinského konfliktu, a zároveň Vám poděkoval, protože jste mi tímto článkem popostrčila k opětovné tvůrčí aktivitě na zdejším blogu. Žel, toto poděkování bude i tou poslední pozitivní věcí k Vaší glose.

Hned v úvodu se zmiňujete o tom, jak tento konflikt rozděluje českou společnost. Věřte mi, sám jsem napsal články o několika tématech, která dělí český národ, ale toto téma mezi ně rozhodně nepatří. Pominu-li, že obecně diskuze o izraelsko-palestinském konfliktu není v naší společnosti stěžejní, pak téměř všichni, kdo se o toto téma zajímají a diskutují o něm, jednomyslně - jak sama uvádíte u politické reprezentace - "stojí za Izraelem".

I já bych se mohl označit za mileniála (byť hraničního), a také si často kladu více otázek, než je mému okolí příjemné. Ale zároveň na tyto otázky hledám odpovědi - ne jen povrchní, líbivé a populistické, ale odpovědi, které jdou do hloubky, ke kořenu problémů, a zahrnují jejich co nejširší aspekt. To vy evidentně neděláte. Otázky si kladete, ale neodpovídáte na ně, nebo si vybíráte jen ty odpovědi, které se vám hodí, přesně v duchu potvrzovacího kognitivního zkreslení.

Proč podporovat Izrael jako stát, který anektoval cizí území? Znáte vůbec historii palestinského území? Meziválečná zákulisní jednání tehdejších mocností, které si na tomto území dělaly, co chtěly, a neplnily své sliby, které dávaly s vědomím, že je ani nikdy splnit nemohou? Dekády permanentního vojenského, či dokonce existenčního ohrožení, kdy přesto přese všechno to byl zas a znovu Izrael, který byl ochoten jednat a dohodnout se? Místo dohody však pokaždé přišla další facka do tváře. Zkuste si představit, jaká by byla geopolitická a bezpečnostní situace v celém Blízkém východě a dost pravděpodobně i v jihovýchodní Evropě, kdyby Izrael svou pozici neudržel. Vděčíme mu za mnohem víc, než si možná sami dokážeme představit.

Z jakého důvodu ČR podporuje stát blokující Gazu? Izrael rozhodně není jediným státem, který má s Palestinci problém. Egypt blokuje jižní hranici Gazy úplně stejně, Libanon, Sýrie či Jordánsko odmítají přijímat palestinské uprchlíky, a těch, co už jsou na jejich území, se snaží zbavit často horšími prostředky, než si vůbec dovedeme představit? Proč asi? Toto Vám nevadí?

Takže ano, zjednodušujete a generalizujete. Nemyslím, že chcete podporovat teroristy, a samozřejmě nepopírám humanitární krizi, která se v Gaze odehrává, ale musíme se na ni dívat v mnohem širších souvislostech. Na můj názor Vás v tomto ohledu odkáži na svůj dřívější článek Pásmo Gazy - zapomenuté peklo na zemi.

Na to, že Evropská unie hraje v mezinárodní bezpečnostní politice a politice lidských práv roli tichého přihlížejícího, jsme si už asi všichni zvykli. Unie v tomto ohledu, stejně jako v jiných věcech, selhává na celé čáře. Neznamená to ale, že Česká republika bude činit totéž, a já jsem hrdý na to, že se alespoň někteří naší političtí představitelé nebojí vystoupit na podporu práv zemí jako je Izrael, Bělorusko, Taiwan apod. Uvědomte si, že bez zahraniční podpory by tu nejspíše dnes nebyla ani Česká republika, a dost možná ani Vy sama. Na začátku každého velkého zla, které se zrodilo v minulém století, bylo vždy tiché mlčení přihlížejících.

Přestože jsem na začátku řekl, že mé poděkování bude poslední pozitivní věcí, rád bych se opravil a přednesl ještě jednu. Je chvályhodné, že mladý člověk jako vy má své názory (nechám na Vašem svědomí, zda jsou skutečně Vaše) a že je veřejně prezentuje. Je ovšem smutné, že naopak po České republice a jejích představitelích chcete, aby tiše seděli v koutě a své názory neprojevovali. Přitom je to jedna z věcí, ve kterých naše země může jít ostatním příkladem. A prosím, zamýšlejte se nad tím, co píšete a jaké názory vypouštíte do světa. Vaše myšlenky a názory mohou mít v dnešním digitálně-mediálním světe velký dopad  (pozitivní i negativní) a velkou sílu. A velká síla vyžaduje velkou odpovědnost.

S pozdravem

Robert Krejčí

Autor: Robert Krejčí | pátek 21.5.2021 12:19 | karma článku: 35,50 | přečteno: 1595x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik