Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je vítězem krajských voleb? Rozhodně ne hnutí ANO

Volební výsledky krajských voleb předsedovi hnutí ANO moc radosti nepřinesly, třebaže se je snažil prezentovat jako velké vítězství. Ono to na první pohled může tak vypadat, ale už na ten druhý je vidět, že věc je složitější...

Pan Babiš pochopitelně něco tušil už před volbami, když si celý frustrovaný stěžoval, že volební kampaň je jedním velkým spiknutím celé opozice proti hnutí ANO. Není hloupý, tušil, že žádná jednotlivá strana z opozičního spektra ho nemůže napřímo ohrozit, ale jejich spojením může vzniknout síla, která by mohla ANO pořádně zatopit. Nepomáhalo mu ani období, ve kterém se volby konaly. Koronavirová epidemie a její (ne)zvládání byla darem z nebes pro opoziční strany. Je asi fér podotknout, že by se v podobné situaci nacházela jakákoliv partaj, která by zrovna byla u moci, na druhou stranu přešlapy a komunikační šumy (často opakované), kterých se vláda dopouštěla, byly z její strany dobrovolnými nahrávkami na smeč opozici. Je také úsměvné poslouchat nářky nad spiknutím opozičních stran od člověka, který se v touze po moci spojil s komunisty.

Po volbách došlo k tomu, co každý musel očekávat. Kde to je možné, vytvářejí opoziční strany koalice bez hnutí ANO, které se často umístilo na prvním místě v počtu mandátů. Záměrně nepíši, že volby vyhrálo... Jediným šokovaným byl pan Babiš, který začal dštít oheň a síru a lamentovat nad krutým osudem. Jeho posledním výstřelem do tmy bylo prohlášení, které se bezpochyby zapíše mezi jeho nejznámější: "Vítěz by měl brát vše!" Slova, která se snad odvážili pronést jen největší totalitní vůdci před nastolením svých diktatur. Zas a znovu nám pan Babiš ukazuje, že pojmům jako "demokracie" buďto vůbec nerozumí, anebo si s nimi vytírá patřičné tělní otvory. Bude velice důležité si tyto věci zapamatovat pro příští rok, kdy se budou konat volby do poslanecké sněmovny.

Pan Babiš nerozumí jedné věci - hnutí ANO nevyhrálo volby. Jako vítěz by se snad dalo označit v jakémsi virtuálním závodu o celkový počet mandátů. O ten se tu ale nehraje. Realita je taková, že vítězem je ten, kdo vládne. V senátních nebo prezidentských volbách je vítěz jasný hned po druhém kole. Ten, kdo získal nejvíce hlasů, se stává senátorem či prezidentem. Krajské volby (stejně jako ty do poslanecké sněmovny) ale takto nefungují. Strana, která získá nejvíce mandátů v daném regionu (kraji či poslanecké sněmovně), není automaticky vítězem, ale získává nejlepší postavení na šachovnici v polovině střetnutí (ve volbách do sněmovny je navíc podpořena benefitem při přepočtu hlasů na mandáty). Ony se totiž i krajské volby dají s trochou nadsázky označit jako dvoukolové. V prvním kole rozdají voliči stranám karty, ale ve druhém kole je potom na stranách samotných, aby s těmito kartami dotáhly volby do vítězného konce. A vítězem je pouze a jenom ten, kdo zasedne ve vládnoucí koalici.

Jediným skutečným vítězem letošních voleb je potom demokracie samotná. Poodhalila nám další vrstvičku z nitra pana premiéra, a zároveň ukázala sílu multipartajní demokracie (jen nesmíme zapomínat, že tato zbraň má dvojí ostří). Propad komunistů a sociální demokracie nám také ukazuje, že politické myšlení se ve společnosti ubírá správným směrem, byť pomaleji, než by možná bylo zdrávo. Zároveň tím pan Babiš ztrácí své jediné spojence, a jeho sny o "tisícileté říši" tak dostávají silné trhliny. Věřme tomu, že to lidem ještě alespoň ten jeden rok (a snad i natrvalo) vydrží.

Autor: Robert Krejčí | úterý 6.10.2020 9:47 | karma článku: 43,81 | přečteno: 7757x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik