Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezpečná dětská hřiště aneb Pamatujete, kde jsme si hráli my?

Pomaleji, níže, měkčeji. Tak by se dalo parafrázovat olympijské heslo pro označení moderních dětských hřišť. Ale nedopadne to nakonec tak, že to nejbezpečnější hřiště pro naše děti bude žádné hřiště?

Nedávno jsem shlédl reportáž ČT na téma bezpečnost dětských hřišť. Pracovník firmy, zabývající se jejich údržbou a opravou, zde vyjmenovával seznam bezpečnostních prvků, na které se zaměřují a které musejí hřiště splňovat. Vyjmenování seznamu zabralo dobrých pár minut, jen jako poznámka pod čarou bylo uvedeno, že tato opatření přišla - nepřekvapivě - z Bruselu. Moje děti se ještě stále občas na dětských hřištích protáhnou, a tak mě napadlo, jak moc se hřiště od dob mých dětských let změnila.

Všechny hrany pochopitelně musejí být zaoblené, žádné rohy ani ostřejší hrany se nepřipouštějí. Nesmějí být vystouplé šrouby ani jiné spojovací jednotky. Z materiálu začíná zcela dominovat plast (podle pracovníka speciálně měkčený), naopak kovové materiály nebo i dřevo jsou na ústupu. Na prvcích, které mají vyvýšená podlaží, musí být oplocení nebo rovnou plná stěna (snad aby děti neměly z metrové výšky závrať). Prvky, které se pohybují (kolotoče, houpačky), jsou potaženy ve spojích gumou, takže roztočit takový kolotoč do nějaké veselejší rychlosti vyžaduje často pořádnou páru a permanentní zápřah, zatímco houpačka se vám po pár zhoupnutí zcela zastaví. Samostatnou kapitolou jsou potom dopadové plochy. Ty musejí být minimálně z dostatečné vrstvy písku, nebo ještě lépe z gumové rohože či umělé trávy. Samozřejmostí u hřišť pro malé děti je oplocení celého areálu hřiště, aby se děti nedostaly do kontaktu se všudypřítomným nebezpečím v podobě líté, dravé zvěře (pes domácí).

Je to celé takové smutné. Obzvláště, když si vzpomenu, kde jsme si hráli jako děti my. Dodnes vzpomínám na odpoledne strávená v parku na pražské Folimance. Široko, daleko jen tráva a dlažební kostky na cestách. Středobodem bylo kamenné návrší, na kterém byly postaveny tři kovové, léty již značně zrezivělé prolézačky, které se jako chapadla chobotnice vinula z návrší do všech směrů. Myslím, ze jsme tomu i chobotnice říkali. Dalšími prvky byly kulovitá konstrukce (nazývaná zeměkoule) z kovových trubek, připomínajících poledníku a rovnoběžky, a klasický kovový kolotoč s dřevěnými sedačkami, kde jste po jeho roztočení na nejvyšší otáčky měli dojem, ze vám mozek leze uchem ven. Pro odvážnější tu potom byly šikmé, betonové plochy u nosných sloupů Nuselského mostu, nebo koryto potoka Botiče. O plastech, měkkých dopadových plochách nebo zaoblených hranách se ani nesnilo nejen nám, ale ani našim rodičům.

Klasickými výslužkami z takových odpoledních výprav potom byly nespočetné modřiny, silniční lišeje, boule, odřeniny, tržné rány, a těm nejlepším z nás se občas povedla i nějaká ta zlomenina. Doma si pak dítko vyslechlo láskyplnou útěchu “Když jsi blbej, tak to bolí”, občas přišel i přídavek za roztržené triko či kalhoty a den byl zakončen lekcí chemie spojenou se zpěvem při aplikaci kysličníku. Rány se zacelily, modřiny zmizely, vzpomínka na kysličník se vykouřila z hlavy a my se další den zase těšili na to, až půjdeme prozkoumávat výšky i hlubiny dětského světa.

Doba se v mnoha ohledech mění, ale jedna z věcí, které podle mě zůstávají stejné, je dětská duše, která stále stejně touží po dobrodružství s tou správnou dávkou dětského adrenalinu. Proto jsem rád, že moje děti si pořád umějí vytvořit ten svět, který jsem znal i já, lezou po stromech, běhají po trávě a místo zaoblených hran dávají přednost skalám a korytům potoků. A doufám, ze to tak zůstane i jejich dětem. Zákazů a příkazů může rodič, vláda nebo EU vymyslet bezpočet, ale tou správnou cestou k vývoji a zdravému sebevědomí našich dětí je poskytnout jim i tu správnou dávku nebezpečí, spojenou s naší důvěrou v ně samé a s budováním jejich zodpovědnosti.

Autor: Robert Krejčí | pondělí 24.8.2020 12:57 | karma článku: 38,77 | přečteno: 1711x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik