Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam se ubírá demokracie?

Zaujal mě článek britského spisovatele a politologa Iaina Kinga nad myšlenkou "upadání" demokracie v zemích po celém světě. Pojďme se nad pojmem demokracie zamyslet hlouběji a zkusme zjistit, jakou cestou se skutečně ubírá...

Originální článek pana Kinga je možné přečíst zde:

https://www.nbcnews.com/think/opinion/berlin-wall-fell-30-years-ago-democracy-seemed-have-won-ncna1079206

české shrnutí potom například zde:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/svet-britanie-madarsko-demokracie-orban-komunismus-autoritarstvi-statistika.A191218_165010_zahranicni_luka?

Nyní si zkusme pojem "demokracie" zasadit do několika bodů, které nám pomohou jej blíže určit a popsat:

  1. Demokracie neznamená svobodu - přinejmenším ne automaticky. Demokracie je volební systém, který na základě svého uplatňování často svobodu omezuje (zejména ze subjektivního pohledu každého jednotlivého voliče). Svoboda je potom výsledný vztah mezi občanem a státem. Fakt, že žijeme v době, kde míra svobody je naších demokratických státech vyšší než ve státech s jinou formou vlády, je dán spíše formou uplatňování moci a historickým zasazením. Ale i zde se najdou výjimky - například v Egyptě po odstoupení Mubaraka se demokratickými volbami dostalo k vládě Muslimské bratrstvo, které skrze novou ústavu (schválenou referendem) začalo svobodu potlačovat.
  2. Demokracie není stabilní formou vlády - dá se přirovnat ke klasickým dvouramenným vahám. Na jedné (levé) misce budete mít práva lidí, čím více práv bude lidem nebo určitým skupinám přidávat, tím více se budete vychylovat od ideálního stavu "svoboda člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého". Tato cesta povede až k destabilizaci většinového systému a v konečném důsledku k pádu vlády práva a anarchii. Na druhé (pravé) misce jsou pak povinnosti a omezení, která mají první misku vyvažovat. Zde zase přílišné restrikce a zákazy vedou k omezování práv lidí do té míry, že se postupně demokratická vláda mění v diktaturu. Demokracii je tedy nutné neustále vyvažovat a prakticky nikdy se nedá dosáhnout dokonalé rovnováhy (už kvůli zmíněnému subjektivnímu pohledu jednotlivce). Z celosvětového hlediska půjde vždy spíše o oscilační pohyb v průběhu času, v důsledku společenských výkyvů nálad a fyzikálnímu zákonu entropie, který platí i pro politické systémy.
  3. Demokracie je úzce spjata s geograficko-politickou polohou a bezpečnostní situací - stejně jako v demokratické starořímské republice byl diktátor ustanoven v době ohrožení státu, i dnešní lidé žijící v blízkosti nebo na hranicích demokratických systémů a jiných forem vlád mají větší citlivost na své bezpečí a jsou ochotni ustupovat demokratickým principům za účelem zajištění vlastní bezpečnosti. Proto je v těchto zemích větší tendence pro vychylování demokratických vah "doprava", zatímco u států bez většího rizika ohrožení je tato tendence více "doleva".
  4. Demokracie je přímo úměrná politické angažovanosti lidí - ochota občanů aktivně se zajímat a angažovat se v politice ve velké míře snižuje oscilaci vah. Pokud většina lidí pouze bez rozmyšlení vhodí jednou za čtyři roky volební lístek do urny, a to ještě jen na základě zvyku, může tato situace nahrávat vychylování sil na obě strany. S tím souvisí i volání některých lidí po větším podílu referend například podle švýcarského modelu. Tento model by například v naší zemi nebyl úspěšný vůbec nebo jen velmi okrajově, a přinesl by více škod než užitku. Bez politické angažovanosti by lidé většinu předkládaných návrhů nechápali nebo by je nedokázali objektivně posoudit.

Když tyto body aplikujeme na článek Iaina Kinga, uvidíme, že autor se dívá na demokracii ve světě jen ze svého úhlu, bez zasazování do místních i globálních souvislostí. Nepokouší se o analýzu, ale propagaci svých, úzce zaměřených názorů. Pokud jmenovitě předkládá státy, které mají demokratické výkyvy "doprava", nehledá objektivní důvody těchto výkyvů a zcela opomíjí demokratické výkyvy "doleva" ve státech západní Evropy (v čele s Francií a Německem) a USA. Cenzura názorů mimo hlavní proud nové liberální demokracie, ostrakizace lidí s názorem mimo tento hlavní proud, nucené kvóty, podkopávání demokratické vlády většiny neustálým ustupováním menšinám a snaha o vytvoření "absolutního" práva menšin. 

Poznámka o "chřadnutí demokracie, způsobené technologickými změnami, kdy například pomocí mobilních telefonů lidé získávají informace přes sociální sítě" už je potom ze strany autora naprostým odkopáním a popřením základních demokratických principů o pluralitě názorů, stejně jako jeho povzdech o "podrývání snah Západu o vývoz demokracie", kdy svou vizi demokracie předkládá jako jedinou dogmatickou pravdu.

Zatímco Kingem zatracované vychýlení demokracie "doprava" přes všechny negativní aspekty chrání své občany před nebezpečím zvenčí (pochopitelně jen do jistého bodu), jím upřednostňovaná nová liberální demokracie ubírá na právech občanů stejně (jen lépe skrytě) a k tomu ničí sebe samu zevnitř. Těžko říci, jaký bude stav demokracie v jednotlivých státech za 10, 20 nebo 100 let. Možná budeme svědky konečného stržení jednoho z ramen, možná se nám podaří najít způsob pro trvalé vyvážení, anebo přejdeme na zcela jiný systém. Každopádně bychom si měli vážit toho, že žijeme v jednom z mála období historie lidstva, kdy máme tento vývoj do značné míry ve svých rukách. 

Autor: Robert Krejčí | čtvrtek 20.2.2020 13:01 | karma článku: 15,13 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik