Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přesun bývalého policejního vedoucího je jen kapkou v moři

Tak konečně i na něj došlo. Jedna z nejnenáviděnějších postav pražské policie, vedoucí místního oddělní Jarov (nyní již bývalý) npor. Petr Černý, si sám pod sebou podřezal větev. Musím říci, že mě to trochu udivilo.

Tento člověk, známý mezi policisty svým arogantním a sprostým vystupováním vůči nadřízeným, a zároveň zneužívající je ke svému osobnímu prospěchu ve všech možných oblastech, měl až do nedávna ale zároveň dostatek prohnanosti a chytrosti, aby své jednání udržel na hranici snesitelnosti jak svých podřízených, tak i svých nadřízených. Nikdo ze zasvěcených nepochybuje, že za svou mnohaletou kariéru si vůči svým současným nadřízeným dokázal nastřádat dostatek informací a kontaktů, aby je dokázal udržet v oboustranně výhodném patu.

Ale jak to tak bývá, stále větší moc zaslepuje rozum a zdravé myšlení. A tak si pan Černý dovoloval stále víc a víc, kolébán svým přesvědčením o naprosté loajálnosti svých kolegů pramenící z letitého despotického cepování, až pomyslný pohár přetekl. Situace, kdy přišel do služby na mol opilý, a začal policistům na základě jejich pohlaví nadávat nebo je obtěžovat, musela být pro kolegy z Jarova jako předčasné Vánoce. Věřím, že byly tuhé boje o to, kdo bude mít tu čest pracovníky vnitřní kontroly zavolat…

Ihned po zveřejnění kauzy se zejména mezi policisty, kteří pana Černého znali, rozpoutala debata o tom, jak to celé skončí. Část, včetně mě, asi stále ještě naivního optimisty, věřila, že díky mediálnímu ohlasu tuto kauzu neustojí a bude nucen policii opustit, případně bude odejit. Druhá část naopak říkala, že bude podle starého zvyku uklizen na méně viditelné místo a celá kauza bude vyřešena nějakým drobnějším kázeňským postihem. Bohužel se ukázalo, že tato skupina bude mít nejspíše pravdu. Nejenže pan Černý nebyl minimálně postaven mimo službu, jak by se v takové situaci automaticky předpokládalo, ale byl na vlastní žádost převelen na službu kriminální policie a vyšetřování obvodního ředitelství Praha III.

Informace z médií o privilegovanosti a významnosti tohoto místa jsou poněkud přehnané, a rozhodně se nejedná o post, který by byl snem každého policisty. Zvláště v posledních letech prestiž SKPV výrazně klesá a jedná se spíše o službu takříkajíc v teple bez velkých pracovních nároků. Ovšem to přesně může panu Černému krátkodobě vyhovovat. Jak jsme se dozvěděli od ředitele obvodního ředitelství Praha III, plk. Ladislava Hrdličky, vyhazov panu Černému každopádně nehrozí, a to už víme dříve, než skončilo projednávání kázeňského řízení. Pan Černý tedy využije tiché místo na kriminálce do té doby, než rozbouřené vody trochu utichnou a pak se mu dozajista najde místo nové, odpovídající jeho „kvalitám“.

K tomuto případu doplním ještě poznámku, že vím o mnoha policistech, kteří by chtěli jít sloužit na SKPV Praha III, ale za posledních několik měsíců jim bylo opakovaně sdělováno, že se zde žádné volné místo nenachází. A jaká náhoda, zrovna když si podá žádost pan Černý, jedno místo se jako zázrakem objeví. Učiněný deus ex machina jako ze řecké tragédie.

Na tento případ se ale musíme dívat v širším kontextu. Tato kauza a zejména její řešení je totiž jen střípkem, jakýmsi mlžným obrazem celkového stavu v policii. Jak jsem již naznačoval ve svých předchozích článcích, policisté se dělí na dvě skupiny – řadoví policisté a vedení policie (na všech stupních). A řešení každé situace je u obou skupin jiné. Zatímco řadovému policistovi by s největší pravděpodobností byl za takovýto prohřešek okamžitě ukončen pracovní poměr nebo by byl přinejmenším postaven mimo služby do rozhodnutí kázeňského trestu, ve vedení se tyto situace pravidelně řeší buď zametením celé kauzy pod koberec (v případě, že do ní nikdo moc nešťourá), nebo uklizením viníka z očí na nějaké klidné nenápadné místo.

Řeknete si, nic nového pod sluncem, stejně to tak chodí například v politice a asi i v soukromém sektoru. Podobná škatulata se ale dějí i pro vylepšování statistických ukazatelů nebo „za zásluhu“ po ukončení pracovního poměru. Policie již několik let hlasitě křičí, že omezí počty příslušníků ve vedoucích funkcích a posílí jimi řady přímého výkonu. Ale místo toho jsou vedoucí pracovníci umisťováni na jiné pozice, jsou vytvářena speciální místa a pracovní skupiny, manipuluje se s počty a umístěním tabulkových míst. Statistici pracují na plný výkon, aby výsledná čísla skutečně ukázala posun v redukci vedoucích pozic, zatímco realita je zcela jinde. Stejně tak funguje vytváření civilních míst pro vysoce postavené policisty, kteří ukončí pracovní poměr. Policie jim vytvoří funkci v civilním sektoru, sice s nižším platem, který je ale kompenzován vysokou výsluhou.

Naprostá netransparentnost, uzavřenost a systém ruka ruku myje, to jsou nemoci, které v této oblasti policii trápí a budou trápit ještě řadu let, ne-li desetiletí. Dokud se neudělá skutečně radikální reorganizace a omlazení vedoucích pozic, dokud sem nepřijdou lidé s novými nápady nesemletí zkostnatělým soukolím, budou se nám lidé jako pan Černý dále ze svého teplého místečka vysmívat.

Autor: Robert Krejčí | čtvrtek 23.5.2013 9:48 | karma článku: 22,26 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik