Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když přestupek není tak úplně přestupkem…

Zdá se vám to jako nesmyslný titulek? Pokud je nějaké jednání v zákoně označeno jako přestupek a já se takového jednání dopustím, tak jsem se automaticky dopustil také přestupku. Zní to čistě logicky. Anebo to tak úplně není?

Pojďme se na věc podívat trochu do hloubky. Nebudu se tu bavit o možnostech jako nutná obrana, krajní nouze nebo zákonná lhůta pro projednání přestupku. To jsou věci ze zákona jasně vyplývající a každý je lehce může pochopit. Zákon však ukrývá i jinou, pro neznalé skrytou možnost, kdy jednání popsané v zákoně nemusí být přestupkem. Touto možností je materiální znak přestupku.

Skutková podstata přestupku je naplněna, pokud jsou splněny dva znaky – formální a materiální. Oba dva jsou stejně důležité a oba dva zákon k naplnění skutkové podstaty vyžaduje. Formální znak nám říká, že dané jednání musí být výslovně za přestupek označeno v nějakém zákoně. To je jasné a srozumitelné – zkrátka za přestupek je považováno jen to, co co je v zákoně napsáno. S materiálním znakem je to trochu složitější, ten nám totiž říká, že musí být dána jeho společenská škodlivost, spočívající v porušení nebo i jen ohrožení společenského zájmu. Jinými slovy, přestupkem může být jen takové jednání, které v daném případě porušuje nebo ohrožuje nějaký společenský zájem, tedy je pro společnost nějak nebezpečné. A tady je právě zakopaný pes.

Zatímco formální znak je napsaný v zákoně (každý jednotlivý přestupek je popsán), materiální znak se musí vyhodnocovat pro každou situaci zvlášť. Dáme si proto příklad: představte si situaci, kdy jedu v noci autem, někde v obci, kde třeba ani nejsou chodníky pro chodce. Je zde povolená rychlost 50 km/h, a mě naměří radar, když tuto rychlost překročím. Dopustil jsem se přestupku?

Formální znak říká, že ano – kdo překročí povolenou rychlost, dopouští se přestupku. Ale naplnění materiálního znaku v tomto případě bude více než problematické. Koho jsem vlastně ohrozil? Široko daleko nebylo žádné jiné vozidlo ani chodec. Jaký společenský zájem jsem ohrozil? Pochopitelně žádný. A tento fakt přehlíží nejen přestupci samotní, ale také správní orgány. Kdy naposledy, když jste byli řešeni za přestupek, vám správní orgán (ať už policista na ulici nebo přestupková komise na úřadě) vysvětlili, v čem spočívá materiální znak vašeho přestupku, v čem je vaše jednání společensky nebezpečné? Počítám, že nikdy.

Až vás tedy příště zastaví hlídka nebo si vás předvolají na úřad za přestupek, o kterém se budete domnívat, že jeho řešením si stát chce spíše naplnit rozpočet než se jím starat o bezpečnost občanů, zkuste důsledně vyžadovat, jakým způsobem vaše jednání naplnilo materiální znak přestupku. Policista na ulici se s tím zřejmě nebude otravovat, a buď věc nechá být, nebo vás oznámí na úřad. A paní úřednice z přestupkové komise pravděpodobně ani nebude vědět, co po ní vlastně chcete, takže přestupek odloží, nebo její rozhodnutí rozmetáte v odvolacím řízení. Bude to alespoň další malinký krůček k tomu, aby stát začal řešit takové přestupky na takových místech, kde je to skutečně zapotřebí pro bezpečnost jeho občanů.

Autor: Robert Krejčí | čtvrtek 9.5.2013 12:21 | karma článku: 28,48 | přečteno: 5646x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik