Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trest smrti jako výchovný prostředek nebo vendeta?

Trest smrti je ve světě jevem pomalu mizícím, ale stále aktuálním a svým tématem působí ožehavě a výbušně, obzvláště ve vyexponovaných případech, kdy dojde k některému závažnému zločinu. V České republice je jeho podpora stále vysoká, téměř dvoutřetinová, třebaže i u nás má tato podpora postupně klesající tendenci. Vzhledem k našemu státnímu zřízení, demokratickému smýšlení a společenské vyspělosti, jak o sobě sami často hovoříme, je toto číslo podivuhodně vysoké.

V právních řádech je trest smrti uzákoněn v některých státech USA, několika státech jižní Ameriky, v Evropě pouze v Bělorusku, dále v státech jižní a východní oblasti Asie a ve většině států Afriky. K tomu je ale nutno podotknout, že ne všechny státy, kde je absolutní trest uzákoněn, jej vykonávají. Některé státy jej mají uzákoněn jen pro zločiny spáchané za speciálních okolností, například za válečného stavu (většina států jižní Ameriky), a další státy jej již delší dobu vůbec nepoužívají nebo na něj mají vydáno moratorium (většina států Afriky, některé státy jihovýchodní Asie, Jižní Korea). V praxi tedy používají tento trest USA, státy severovýchodní části Afriky, jižní oblasti Asie (včetně Izraele), Čína, Severní Korea a Japonsko. Z výše uvedeného výčtu je zřejmé, že v našich společenských podmínkách budeme srovnávat zejména s USA.

Proč je tedy v některých státech země, která je často označována (ať sebou nebo ostatními) jako jedna z největších demokracií světa, trest smrti stále využíván? Odpověď by se mohla skrývat v chápání evropského kontinentálního a anglo-amerického práva. Zatímco kontinentální právo, používané i v České republice, chápe obecně tresty jako prostředek k nápravě osoby, tedy věc výchovnou, anglo-americké právo pojímá trest jako skutečný postih sám o sobě, můžeme říci jako odplatu za protiprávní jednání. Z tohoto výkladu je potom jasné, že zatímco pro evropské právo není trest smrti přijatelný, neboť vždy zde musí být alespoň teoretická šance na polepšení pachatele a jeho následné opětovné zařazení do společnosti, anglo-americkému právnímu systému se jako prvořadé jeví dát pocítit pachateli odpovídající měrou tíhu jeho zločinů. Vzhledem k tomuto mentálně-právnímu zakořenění je bláhové domnívat se, že by USA jako celek v nejbližší době od trestu smrti ustoupila.

Vraťme se ale do našich luhů a hájů. Důvodů, kvůli kterým je podpora a ochota znovuzavedení trestu smrti stále velmi vysoká, je několik. Prvním je jistá pudová snaha společnosti odstranit ze svého kolektivu nebezpečné jedince a předcházet opakování protiprávního jednání. Argumentací bývá upřednostňování a vymáhání zákonnosti nad nápravou pachatele. K tomu se však musí vázat neomylnost soudních rozhodnutí, která zejména v posledních letech za užití nejmodernějších metod dostala vážné trhliny. S absolutním trestem souvisí i myšlenka odstrašujícího příkladu, která zase byla na základě zkušeností ze států, kde byl trest smrti zrušen, empiricky vyvrácena. Dalším důvodem je v neposlední řadě touha po pomstě vycházející z agresivní pudové stránky člověka. Volání po trestu smrti se zvýší vždy se spácháním brutální vraždy nebo teroristického útoku. Jak by se ale naše myšlení rázem změnilo, kdy byl v roli pachatele někdo z našich nejbližších, z naší rodiny.

Všechny tyto důvody jsou ale zejména v rozporu se samotnými principy soudobé demokracie. Ta byla vybudována na základech humanismu a práv všech lidí, jakkoliv se nám to v jednotlivých případech nemusí zamlouvat. Úkolem demokracie je povznést lidskou společnost na vyšší úroveň, potlačit pudové touhy jednotlivců a ukázat cestu člověku k jeho lepším stránkám. Z tohoto důvodu musí vždy stát nad prostředky a myšlenkami, které využívají zločinci. Nesmí používat stejné metody jako ti, kteří proti jejím myšlenkám a proti právnímu systému, který je na jejím základě vystaven, brojí. Proto je také tak těžké pro policii a soudy stíhat zločince, protože nemohou používat jejich metody a musí se řídit zákonem. Proto mají i ti nejtěžší zločinci přiděleného právního zástupce, který dohlíží na jejich demokraticky daná práva. Demokracie bude vždy se svými prostředky v nevýhodě, o to vznešenější ale potom bude její cíl. Na to vše bychom měli myslet, až příště budeme odpovídat na otázku, co si o trestu smrti myslíme.

Autor: Robert Krejčí | čtvrtek 25.4.2013 13:24 | karma článku: 13,94 | přečteno: 1351x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik