Poslanec vs. policista

25. 02. 2013 12:16:00
Tato dvě povolání toho mají společného více, než jen počáteční písmeno. Obě jsou součástí státní moci, jsou placena z veřejných peněz a jejich prvořadým úkolem by mělo být vytváření, udržování a ochrana takového právního prostředí v republice, ve kterém mohou jeho občané svobodně a bezpečně žít.

Cíle by tedy měly být shodné, stejně jako odpovědnost vůči všem občanům a důsledné prosazování zákonnosti jako prostředku pro maximální míru demokracie. Poslanec má v tomto ohledu navíc tu výhodu, že je to přímo on, kdo zákony vytváří, má možnost ovlivňovat jejich podobu a následně je i rušit. V tomto má policie jen (často nevyslyšený) poradní hlas. O to více by však měl být poslanec vůči státu a jeho občanům odpovědný a nároky na jeho osobu by tomuto měly odpovídat. Jaká je realita? Pojďme porovnat řadového policistu a řadového poslance.

Nástup do "zaměstní". Policista prochází zdlouhavým a poměrně náročným výběrovým řízením. Fyzické testy (více či méně náročné vzhledem k době nástupu, případně v závislosti na cílovém útvaru), psychologické testy s nejistým obsahem a výsledkem, kterým může být podle vnitřních potřeb manipulováno, a důkladnou lékařskou prohlídkou, kde vám málem kontrolují i kvalitu pohlavních buněk. Samozřejmostí (o které by asi ani laik nepochyboval) je bezúhonnost, tedy nejen čistý trestní rejstřík, ale dobrá pověst v místě bydliště, která se také zjišťuje. Oproti tomu na poslance žádné takové nároky kladeny nejsou - musí být podle ústavy jen občanem ČR (to je u policisty stejné) a splnit věkový limit 21 let (u policisty 18). Může to být ale zločinec nejvyššího kalibru, s mnoha záznamy v rejstříku trestů, člověk s pověstí gangstera či mafiána, a přesto se může dostat na nejdůležitější a nejvýznamnější funkce v naší zemi. A co víc, pokud při zvolení je proti němu vedeno trestní řízení a poslanecká sněmovna ho následně nevydá, všechno padá bez ohledu na důkazy či stav řízení a poslanec je opět čistý jak okvětí bílé lilie. Tady je zárodek stavu, který nám následně nabízí dnešní pohled do poslanecké sněmovny. Jedna z mála vlaštovek, která se v posledních letech objevila, je fakt, že se lidé naučili při volbách kroužkovat, a snad se tedy i více zajímat o osoby poslanců a nenechávat tento výběr na politických stranách.

Finanční ocenění. Plat obou dvou vychází v základu z tarifní složky stanovené zákonem. Nebudu porovnávat jejich výši, to by si asi zákonodárci nějak obhájili, neodpustím si však poznámku, že tarifní tabulky pro policii jsou zejména vhladinhluboce podceněné jak s ohledem na toto povolání v rámci republiky, tak například ve srovnání v evropském kontextu. U policie tento základní tarif doplňuje několik, v zásadě dosti limitovaných příplatků. K tomuto je nutno dodat, že jak zákonodárci, tak i vedení policie samotné (nepochybně pod tlakem politiků) se všemi silami dlouhodobě snaží nacházet možnosti, jak na těchto položkách ušetřit. Reálně se tak každý policista rok co rok, třese, zda zůstane alespoň na svém. Stejně tak poslanec si svůj základní tarif zvyšuje několika složkami - poslaneckými náhradami, naturálním plněním, funkcemi v poslaneckých výborech, podvýborech, klubech, komisích a delegacích, kdy ovšem tato jedna samostatná položka může dosahovat průměrného platu řadového policisty. Úsměvný je také fakt, že poslanci si svůj plat na základě zákona vlastně určují sami sobě, a pokud i v době, kdy se zvyšují daně a mluví se o nutnosti úsporných opatření, si sami svůj plat zvyšují, pak se mnohým policistům otevírá kudla v kapse.

Pracovní omezení. K výše uvedenému je dále nutno uvést, že zatímco poslanci si mohou vesele přivydělávat jiným zaměstnáním, podnikáním či členstvím v orgánech společností, s drobnými výjimkami, policista naopak má jen velice omezené možnosti, jak si přilepšit, což jsou věci, ke kterým se běžný policista buď vůbec nedostane, jako například publikační činnost, nebo činnosti, kde je odměna v zásadě jen symbolická, jako funkce v bytových družstvech a SVJ nebo činnosti veřejně prospěšného rázu. Argumentují-li zákonodárci tím, aby policisté chodili do práce odpočinutí a svěží, nezatíženi jinou prací, vycházejí tu zřejmě z vlastní zkušenosti při pohledu do polospící (již tak poloprázdné) poslanecké sněmovny.

Protiprávní odpovědnost. Pokud je u policisty zjištěn přestupek, musí být řešen v kázeňském řízení, kde ovšem nejenže může dostat stejný postih za přestupek jako civilista, ale navíc další kázeňský postih jako policista. Budiž, policista by měl mít před zákony ještě o něco větší respekt. Ovšem poslanec si může zvolit, zda se nechá vyřešit v běžném přestupkovém řízení, nebo se předá do disciplinární pravomoci poslanecké sněmovny. O její efektivitě mohu jen spekulovat. V trestním řízení je to ještě veselejší. Poslanec může být trestně stíhán jen se souhlasem poslanecké sněmovny. Bez něho je trestní stíhání navždy vyloučeno. Nekonečné silácké řeči politiků o jeho zrušení nebo omezení a následné pokusy, které jsou vždy smeteny ze stolu, jen dokládají tragikomičnost systému. I v případě, že je poslanec vydán, zůstává nadále poslancem, a to i v případě odsouzení. Mandátu nemůže být nikdy a nikým zbaven. A pochopitelně nadále pobírá poslanecký plat. U policisty je situace o poznání jiná - v případě obvinění z trestného činu je v lepším případě postaven mimo službu s polovičním platem, ovšem nadále bez možnosti jiného přivýdělku. A co víc - v horším případě za okolností, které jsou tak zobecněny, že prakticky záleží na volném posouzení a libovůli služebního funkcionáře, může být policista ihned po obvinění propuštěn ze služebního poměru. Mediálně byla tato věc nejvíce zviditelněna v duelu Kubice-Lessy. Je zde tak zcela zásadně a bezprecedentně popřeno ústavní právo na presumpci neviny, které poslanci tak často a rádi v souvislosti se svými kauzami uvádějí.

Podobně absurdních rozdílů bychom našli jistě více, vyzdvihl jsem jen ty nejnápadnější. Až tedy budete příště chtít nadávat (byť i oprávněně) na práci řadových policistů, klidně tak čiňte, ale berte alespoň trochu ohled na jejich pracovní podmínky a na výsměch politiků, kterého se jim dnes a denně dostává měrou vrchovatou.

Autor: Robert Krejčí | pondělí 25.2.2013 12:16 | karma článku: 40.15 | přečteno: 6961x

Další články blogera

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 595 | Diskuse

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 210 | Diskuse

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma článku: 18.88 | Přečteno: 354 | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma článku: 44.78 | Přečteno: 9824 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 187 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 342 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1942

Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...