Policie vs. společnost

12. 02. 2013 9:00:00
Jako příslušník Policie ČR si již dlouho pokládám otázku, proč je policie ve společnosti vnímána tak negativně. Haldy vtipů o inteligenci policistů, neustálé narážky a připomínky na jejich nečinnost nebo naopak až přehnanou buzeraci, v krajním případě potom urážky a nadávky. Takových článků, názorů a diskuzních příspěvků můžeme na internetu najít skutečně nepřeberné množství. Jaká je ale příčina?

Musím říci, že před nástupem k policii jsem se s ní do kontaktu téměř nedostal. Pokud zabrousím do historie, vybavím si tak dvě silniční kontroly, jednu dopravní nehodu, v době mé mladické nerozvážnosti pak jedno rušení nočního klidu. Vše bylo vyřešeno standardním postupem, tak, jak bych asi očekával. Mé zkušenosti byly tedy naprosto neutrální a nemohl jsem o policii říci nic pozitivního ani negativního.

A jelikož mé zkušenosti začaly přibývat až po mém nástupu do služebního poměru, který trvá už několik let, chci se předem omluvit za to, že můj článek bude asi trochu touto skutečností ovlivněn. Ostatně, kdyby nebyl, tak by asi ani vůbec nevznikl.

Na začátku je nutné vyřknout největší moudro, co znám - všechno je to o lidech. A vždycky bylo a vždycky bude. Policie není žádným speciálním spolkem lidí, kteří mají naprogramované chování, vystupování a jednání s ostatními lidmi. Fungují zde osobnostní rysy a mezilidské vztahy úplně stejně, jako kdekoliv jinde, a to jak mezi policisty navzájem, tak ve vztahu k občanům nebo pachatelům. A proto i zde najdete blbce, lemry, lachtánky (s rukama dozadu), drzouny, vzteklouny, podrazáky, a někdy i prachsprosté podvodníky a zloděje. Důležité ale je, že jsou v drtivé menšině. Většina policistů, které znám nebo se kterými jsem se setkal (a že už jich za tu dobu bylo poměrně hodně), jsou lidé, kteří svou práci dělají tak, jak mají, a přes všechny klacky, které jim ze všech stran padají pod nohy, do ní vkládají tu vnitřní jiskřičku smyslu pro spravedlnost, kterou u téhle práce zkrátka musíte mít. A za tím si budu stát, ať bude vlna kritiky jakákoliv.

Nakonec mi po dlouhých úvahách vyplynuly na povrch tři hlavní důvody, proč má policie a hlavně samotní policisté u veřejnosti tak špatné renomé. Vynechám případy, kdy někdo jednou narazil na policistu - blbce, a od té doby háže celý sbor do jednoho pytle. Proto jsem se snažil najít důvody, které by byly co nejvíce objektivní a vypovídající o policii jako celku. Žádný z nich není důležitější než ostatní, jejich pořadí jsem zvolil čistě náhodně.

Historická zkušenost. Je jasné, že dlouhé období fašistické a následně zejména komunistické diktatury, kdy byly ozbrojené složky využívány a zneužívány jako nejsilnější nástroj mocenské represe, muselo v duši národa zanechat hluboké šrámy. Zejména střední a starší generace pak mají vtisklou myšlenku, že policie je stále více nežli službou veřejnosti represivní složkou státu. A nemusí jít jen o zkušenost osobní, ale také převzatou či naučenou - není potom nic absurdnějšího a tak trochu smutně úsměvného, když vidíme sedmnáctiletého mladíka provolávat na demonstraci cosi o policejním státu. Bohužel, vedení policejního sboru se svými kampaněmi a prázdnými hesly, stejně jako čeští politici, provázaní do vrchních struktur policie, tomuto obrazu ani trochu nepomáhají.

Neznalost zákonů. Skutečnost je taková, že si spousta lidí myslí, že policie může všechno, že máme na vše oprávnění a patent, a že každý problém dokážeme vyřešit. Tomuto také nahrává dnešní doba, kdy fráze "trestní oznámení" zaznívá ze všech stran a kdy si lidé myslí, že se s ní každý problém vyřeší. Ať už se jedná o spor se sousedem, neplatnou smlouvu nebo rodinnou tahanici o dítě, není nic jednoduššího, než na druhého podat trestní oznámení, a policie vyšetří, zařídí a rozhodne, nejlépe ku spokojenosti všech zúčastněných. Bohužel, ve většině případů od nás tito lidé dostanou rozhodnutí o tom, že se touto záležitostí policie nebude zabývat, neboť k tomuto slouží soudy nebo různé správní orgány. A následují výbuchy vzteku, nadávky a stížnosti, které ale pramení z neznalosti kompetencí a náplně práce policie. Přitom by stačilo vzít si zákon o policii (zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky) a v rychlosti si ho přečíst. Není to dlouhé ani složité čtení, za večer máte zákon přelouskaný. Ušetřili bychom pak všichni společně spostu práce, času i pocuchaných nervů.

Organizační struktura. Či snad lépe řečeno - způsob vedení policie a jejích jednotlivých složek a útvarů ze strany vedoucích pracovníků. Kdo není od fochu a nezažil na vlastní kůži, nejspíše neuvěří. Zkostnatělost a absurdita systému státní správy ve své nejďábelštější podobě. O hrůzovládě Jeho Veličenstva Statistice bych rád napsal samostatný článek, proto snad jen zatím tolik, že ty věci, které by každý rozumný člověk považoval u policie za nejdůležitější, tedy boj proti bezpráví a ochrana zákona, rozhodně nejsou na nejvyšších místech policejních priorit.

Závěrem snad tolik, že chyby jsou na všech frontách. Vniřní problémy policie, stejně jako nepochopení ze strany veřejnosti a politické tlaky a byrokracie ze strany vládnoucí elity, to vše nás sráží stále zpátky a nedovoluje nám dostat se na úroveň důvěryhodného, nestranného a efektivního celku. Přesto znovu říkám, že policisté vytvoří mnohem více dobrého než špatného. Důkazem budiž fakt, že jsem nedávno narazil na policejním intranetu na stránku s děkovnými dopisy, kterých bylo k mému překvapení neuvěřitelné množství. Skutečnost, proč je tato stránka důkladně schována v košatém stromu nepřehledného menu intranetových stránek, proč nejsou tyto dopisy nikde zveřejňovány, a proč policistům, kterých se týkají, nejen že nejsou předkládány, ale tito příslušníci o jejich existenci nemají ani ponětí, je předmětem dalšího šetření...

Tento článek bych rád pojal jako úvod a zároveň závazek k jakési sérii článků o tom, jaká je vlastně policie uvnitř a k čemu se běžný člověk většinou nedostane. Pokud máte otázky či náměty, které by se v článcích měly objevit, napiště je do diskuze nebo přímo na můj email. V rámci svých zkušeností a schopností se je pokusím implementovat. Věřím, že to bude alespoň krůček ke vzájemnému porozumění.

Autor: Robert Krejčí | úterý 12.2.2013 9:00 | karma článku: 16.39 | přečteno: 863x

Další články blogera

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 595 | Diskuse

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 210 | Diskuse

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma článku: 18.88 | Přečteno: 354 | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma článku: 44.78 | Přečteno: 9824 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.50 | Přečteno: 161 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 128 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 230 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1942

Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...