Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amnestie - plivnutí do tváře spravedlnosti

Nerad se vyjadřuji k věcem, ke kterým se v důsledku mediálního boomu objeví stovky jiných (a mnohdy jistě kvalitnějších) článků. Přesto si to v případě vyhlášené amnestie neodpustím - a to zejména z pozice příslušníka orgánu činného v trestním řízení...

Málokterý člověk, který se nachází mimo soustavu policie, státních zastupitelství a soudů, si dokáže představit, kolik práce se skrývá i za tím nejbanálnějším tresním řízením, ve kterém máte známého pachatele. A to i přes využití institutu zkráceného přípravného řízení. Hodiny a často i dny práce, štosy dokumentů napěchované byrokratickými nesmysly, desítky často zbytečných, alibistických úkonů a neustálá hrozba damoklova meče v podobě stížností na naši práci, které se snášejí ze všech stran. A po celém tomto martiriu stejně přijde výsledek, který na 90% od začátku očekáváme, kdy je trestní řízení podminečně zastaveno nebo pachatel vyvázne s podmínkou či alternativním trestem. Vzhledem k situaci v českém vězeňství je to logické - není kam zavírat, tak se to prostě nedělá. Není potom vyjímkou najít člověka, který má v trestním rejstříku za stále stejné činy tři po sobě jdoucí podmíněné tresty. Nevěřte tomu, že pro většinu amnestovaných to byl první trest, byl to možná první trest odnětí svobody, ale jejich trestní rejstřík bude mnohem košatější.

Navzdory všemu výše uvedenému se snažím jak já, tak drtivá většina kolegů v mém okolí, dělat svou práci poctivě a svědomitě, i když je to často boj s větrnými mlýny. A o to víc mne zpráva o vyhlášené amnestii a její okolnosti a rozsah zasáhly jako rána palicí. A nebudu zde polemizovat s faktem, že se jedná o prezidentovo výsostné právo vycházející z Ústavy. Celý právní řád České republiky je nastaven špatně, až nesmyslně, od ústavního pořádku, přes zákony až k vyhláškám obci. Byl vytvářen povětšinou v euforických polistopadových dobách, kdy se snad věřilo, že jej budou využívat rozumní lidé. Jeho polovičaté úpravy v současnosti jsou pak svazovány strachem o ztrátu moci vládnoucí garnitury.

Amnestie by se měla vyhlašovat ve zcela vyjímečných případech, na základě historicky vyjímečné situace či události. Odůvodnění prezidenta, že je vyhlášena k 20. výročí České republiky, je poměrně směšné, zvláště s přihlédnutím k vývoji politického klimatu, důvěry občanů ke státu a jeho politické reprezentaci a jeho orgánům a ke skutečnosti, kam jsme to za těch 20 let dotáhli. Z tohoto pohledu se amnestie a její odůvodnění jeví spíše jako hodně štiplavý sarkastický vtip.

Rozsah amnestie musí hnout žaludkem každému slušnému člověku. A to nejen kvůli korupčním a hospodářským kauzám z dob minulých, za kteými je to nejspíše definitivní tečka. A propos, když pan prezident odůvodňuje tuto část neschopností justice a orgánů činných v trestním řízení dovést je po mnoha letech do konce, tak se ptám: Kdy pan prezident v minulosti upozorňoval na tyto kauzy? Kdy ve svých hlubokomyslných projevech uvedl své znepokojení s jejich průtahy? Kdy se zasazoval o jejich ukončení a potrestání viníků? Nějak si nemohu vzpomenout...

Obecně naprosto nesouhlasím s možností amnestie nebo milosti, vztahující se na kauzy před vynesením pravomocného rozsudku. Je to obrovský, byť ústavně možný, zásah do demokratických principů, kde pouze soud může rozhodovat o vině a trestu. A pokud už tu takovou možnost prezident má a využije ji, měl by tak činit s maximální zodpovědností, s širokou politickou i společkou podporou. S noblesou to vyřešili naši bratři slováci - amnestie na nedbalostní trestné činy je elegantní, přijatelné řešení, přesně symbolizující svou podstatu.

Objednávka amnestie na základě přeplněnosti věznic je zcela zřejmá. Peníze docházejí, věznice praskají ve švech a panu prezidentovi už to víc ublížit nemůže. Už dávno totiž leží spolu s většinou naší státní reprezentace na politickém i morálním dně.

Pan prezident na konci svého funkčního období plivl do tváře všech policistů, státních zástupců a soudců, podupal výsledky jejich práce a vysmál se jejich úsilí. Až půjdu příště do práce, budu se opět snažit dělat svou práci co nejlépe, budu dělat všechno pro to, aby pachatelé trestných činů byli spravedlivě potrestáni. Mám pro to teď jeden důvod navíc - nechci nikdy klesnout na úroveň, kam se dostal náš prezident.

Autor: Robert Krejčí | čtvrtek 3.1.2013 15:36 | karma článku: 47,76 | přečteno: 13312x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik