Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie požírající sama sebe

Je hezkým zvykem zejména v těch "nejdemokratičtějších" státech (USA) žalovat nejrůznější společnosti za újmu na zdraví kvůli jejich produktům - cigaretám, rychlému občerstvení, syceným nápojům atd. Nejde ale takovéto myšlení proti samotným základům demokratického systému?

Nedávno jsem četl článek o případu z Nového Zélandu, kdy muž žaloval společnost Coca-Cola, neboť jeho partnerka zemřela poté, co několik let pila cca 8 litrů Coca-Coly denně. O tom, že také kouřila cca 30 cigaret denně a celkově o sebe moc nedbala, se mu už asi moc mluvit nechtělo (asi si to schovával na další žalobu proti tabákové firmě). Pokaždé, když na podobný článek narazím, s obavou sleduji, jak případ dopadne.

Podobných kauz známe spustu, a to zejména díky Spojeným státům, kde obdobné případy nezřídka končí výhrou "poškozené" strany a následným tučným odškodněním pro ně nebo jejich příbuzné. Případy jsou různorodé - od klasických poškozeních plic nebo rakoviny u kouření, přes obezitu a cévní potíže u rychlého občerstvení až po zcela absurdní, kdy majitelka mikrovlnky zažaluje výrobce za to, že se v ní upekla její kočka, neboť v návodu nebylo uvedeno, že výrobek není určen k sušení mokrých zvířat. A že se tento trend už začíná dostávat i k nám do Evropy (a evidentně do celého světa), vidíme z případu v Itálii, kde už také tabáková společnost musela zaplatit za poškozené zdraví kuřáka.

Většinou se nad podobnými případy jen pousmějeme a dál nad nimi nepřemýšlíme. Nebezpečí tu však je, a rozhodně ne malé. Jsou tu totiž ohroženy základní demokratické principy.

Demokracie stojí na základním kameni, který je utvářen právy a povinnostmi rovnoprávných občanů. Někomu tam možná slovo povinnost trochu nesedí. Ono se totiž v dnešní době mluví jen o těch právech - lidská práva, práva dětí, práva žen, práva homosexuálů. Já mám právo na to a ty máš právo na ono. Ale povinnosti se přiřkávají jen těm druhým - státu, nadnárodním korporacím, politikům, nadřízeným. A to je fatální chyba! Jde totiž o dvě strany jedné mince. Je právo a k němu se váže povinnost. Nelze je oddělit. Nemůžu jen brát, musím i dávat. Každý občan, který využívá práva demokratického systému, z něj má i vyplívající povinnosti. A k těm se v dnešní době málokdo z nás má...

A tak je tomu i u těchto případů. Každý svéprávný člověk (a věřím, že je nás stále většina) je zodpovědný sám za sebe. Všichni víme, že kouření škodí zdraví. Všichni víme, že když se budeme přejídat, tak ztloustneme nebo se nám zhorší zdraví. Všichni víme, že když uděláme něco špatného, přijde trest. A všichni musíme přijímat následky za svá rozhodnutí. V tom tkví podstata svobody - moci se rozhodnout, ale umět také přijímat následky, které naše rozhodnutí vyvolají.

V okamžiku, kdy z nás stát nebo jiná moc tuto povinnosti sejme - řekne, že za naši smrt může cigareta, a ne naše svobodná volba kouřit - přestáváme být svobodnými. Nebudeme už zodpovědní sami za sebe, ale v tom okamžiku nebudeme moci být zodpovědní ani za nikoho jiného, a tedy ani za stát a jeho systém. Tato forma demokracie tím, že bude bránit pouze naše práva, bude ničit sama sebe, protože nás bude činit neschopnými ji samotnou vytvářet.

 

Winston Churchill řekl, že demokracie je strašná věc, ale nic lepšího zatím nemáme. Pevně doufám, že si z ní lidé do doby, než něco lepího vymyslí, vezmou a budou chránit tu lepší část, a nepřikloní se k té cestě do záhuby, kdy začnou požírat sami sebe.

Autor: Robert Krejčí | čtvrtek 17.5.2012 13:29 | karma článku: 14,90 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik