McDonald's - 20 let s odporem či s nadšením

22. 03. 2012 9:35:12
Je tomu už 20 let, co do naší české kultury začal pronikat fenomén McDonald's a s ním následně další podobné formy tohoto stravování. A jako u spousty jiných věcí v našem státě, i tato nemilosrdně dělí český národ na dvě části - odpůrce a příznivce. A jak to většinou bývá, pravdu musíme hledat někde uprostřed...

Snad mohu s klidem v srdci říci, že vím, o čem mluvím. McDonald's byl dlouhou dobu součástí mého života, kdy jsem zde několik let po dobu svých studentských snah pracoval. Vystřídal jsem všechny možné pracovní náplně od mytí záchodů po vedení směny, od nováčka po člena manažerského týmu. Za tu dobu byla období, kdy jsem tento systém zatracoval a vychvaloval, miloval a nenáviděl. Teď, s odstupem několika let a snad vyzrálejším uvažováním, tedy mohu přispět do diskuze o žlutých obloucích bez emocí a s nadhledem.

Jedna z nejvíce diskutovaných věcí je kvalita jídla, potažmo surovin. Tady musím dát za pravdu zastáncům systému. Kvalita surovin je skutečně udržována na výši, a to zejména až pedantským dohledem uvnitř systému. Doby spotřeby jsou často o hodně kratší, než by mohly být, a neustálá rotace surovin zajišťuje jejich čerstvost. Nežiji ve vzdušných zámcích a vím, že i tady je možnost přelepit etiketu nebo smíchat starou surovinu s novou. Je to ovšem o lidech, ne o systému. Občas se najde někdo, kdo pravidla nedodržuje a práci si chce zjednodušit. Ale jsou to jen výjimky, které systém nepodporuje a při zjištění trestá. Tento způsob s sebou nese pochopitelně i pro někoho nepřekonatelný jev, a to relativně vysoký odpad, který je restaurací kvůli krátkým dobám spotřeby generován. Je to jedna ze stinných stránek věci, ovšem v souladu s naším systémem kapitalismu. V surovinách opravdu nehledejte žádné vtipné nápady, jako rozemletého psa v masu. Hovězí je skutečně 100% hovězí, ryba je ryba a salát je salát. Firma si na tohle dává sakra velký pozor, protože moc dobře ví, že každé zaškobrtnutí je pro ni v dnešní době velký problém. Trošku paradox - když se v Tescu nebo Bille zjistí prošlé suroviny, je z toho jedna večerní zpráva a další den už všichni v těchto obchodech zase vesele nakupují. V případě McDonald's je z toho světová kauza a veřejné lynčování...

Každému průměrně chytrému člověku je asi jasné, že jíst jen a pouze v McDonald's není pro zdravý lidský organismus to pravé ořechové. Ale v tom tento systém není osamocen. Kdybych doma vařil jenom podle kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, nebyl bych na tom asi o moc lépe. Těžko tedy můžeme nadávat na jídlo v McDonald's a nepodívat se přitom na naší vlastní životosprávu. Kdo o sebe dbá, jí ovoce a zeleninu, cvičí a vůbec dodržuje ostatní základní pravidla životosprávy, tomu ani častější návštěva fastfoodu nemůže nijak ublížit. Problémem jistě jsou slazené nápoje, ale i tady McDonald's nabízí alternativu v podobě ovocných džusů nebo obyčejné vody, a rozumný člověk si tak může sám vybrat. Ta volba je zase jen na něm...

Podívejme se teď na ceny. Asi většina lidí, včetně zastánců systému, a také včetně mě, by jistě řekla, že ceny v McDonald's jsou přemrštěné. Ano, asi je to tak. Cena velkého sendviče se blíží sto korunám, návštěva rodiny s dětmi se zřejmě nevejde pod tisícovku. Je důležité zmínit dvě věci - jednak si kupujete službu, takže přizařovat cenu jen k danému produktu je chyba. Platíte si také to, že vám to někdo uvaří, že si máte kam sednout a že to po vás někdo uklidí. A za druhé, jde tu jednoduše o tržní systém, o nabídku a poptávku. Žádná firma by dobrovolně nesnižovala ceny, když na součané hladině má stoupající zisky. Prostě proč by McDonald's prodával levněji, když to za ty nekřesťanský peníze lidé kupují, že?

Často se také zmiňují platové a vůbec pracovní podmínky zaměstnanců. Obecně s pracovními podmínkami to vůbec není špatné. Firma si stejně jako u surovin dává veliký pozor na zákony a za celou dobu mého působení zde jsem se nesetkal s žádnou formou diskriminace nebo snahy o porušování zákoníku práce. Ovšem pozor, bavíme se o zaměstnancích, ne manažerech. Manažeři v restauracích (včetně vedoucího) jsou často vystavováni neúměrnému stresu, musejí (byť ne povinně) vykonávat spoustu přesčasových hodin a jejich pracovní zodpovědnost je v porovnání s platem nesrovnatelná. Tím se dostáváme k platům, které jsou, jak známo, hodně chudé. Zaměstnanci někde v rozmezí 60-100 na hodinu, manažeři v závislosti na pozici cca 12.000-24.000 měsíčně (všechny cifry jsou orientační, vycházející z mé zkušenosti). A pochopitelně všechno v hrubém, a také si to představte jako pyramidu, takže tu nejnižší sazbu má většina, zatímco tu nejvyšší jeden člověk. Zcela naopak je tomu ovšem v ředitelství firmy, systém otevřených nůžek je zde absolutní. Takže jako brigáda ke škole to jde, jako "zaměstnání" hodě zoufalé a krajní řešení.

Model firemního vzdělávání a tréninku je hodně propracovaný a účinný, ale bohužel také trochu sebedestruktivní. Jak je známo, McDonald's má vlastní systém trénování lidí od nováčků až po nejvyšší management. A třebaže je to systém skutečně důkladně propracovaný, tak stojí na stále stejných základech z přelomu 50. a 60. let, a některé jeho principy jsou v dnešní době již překonány. A právě kvůli uzavřenosti tohoto systému, kdy nejsou přibrány externí firmy pro jeho doplnění a osvěžení, dochází posléze zejména na vyšších pozicích k excesům a ke zbytečným přešlapům ve vztahu k reálné situaci v restauracích. K dalším nedostatkům pak patří fakt, že systém neřeší dosažené vzdělání jednotlivců na jednotlivých pozicích, takže za určitých okolností by se i člověk s nedostudovanou základkou mohl stát generálním ředitelem. Zase je to věc, která je zejména na vyšších pozicích občas znát.

Sympatické snahy o změnu a posun k lepšímu většinou narážejí na výše uvedenou zkostnatělost systému. Příkladem může být současné zavadění McCafe, které považuji za vůbec nejvíce promarněnou šanci. Místo toho, aby McCafe bylo samostatným subjektem s jasným cílem - být kavárnou a ne fastfoodem, je tento systém násilně implementován do systému McDonald's se všemi jeho pravidly a předpisy a vznikl nám tak podivný hybrid fastfoodové kavárny, který vlastně sám od sebe neví, čím chce být. Škoda...

McDonald's je tedy systémem plným protikladů. Člověk, který nenahlédne do hloubky, asi stejně nakonec zakotví na jednom z břehů odpůrců či příznivců. Rozhodně se však nemusíme bát zajít si do mekáče na hambáče. McDonald's je zkrátka jednou z vlajkových lodí kapitalismu, a odporem či sympatií k této firmě tak lidé dávají spíše najevo svůj postoj k tomuto světovému systému. Rozhodně není dokonalý ani spravedlivý, ale není ani zhoubný nebo nechutný a je zkrátka odrazem dnešní západní civilizace.

Autor: Robert Krejčí | čtvrtek 22.3.2012 9:35 | karma článku: 12.61 | přečteno: 898x

Další články blogera

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 595 | Diskuse

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 210 | Diskuse

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma článku: 18.88 | Přečteno: 354 | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma článku: 44.78 | Přečteno: 9824 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.07 | Přečteno: 840 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.18 | Přečteno: 3173 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1942

Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...