Matka vražedkyně jako oběť politického systému? Ubohé...

5. 09. 2011 8:56:47
Jako snad většina spoluobčanů sleduji postupné odkrývání tragického případu vraždy čtyř dětí v Širokém Dole, kde hlavní podezřelou je jejich matka. S tím souvisí pročítání článků a diskuzí, kde nestačím vycházet z údivu. Většina (!!!) přispěvatelů označuje matku (za předpokladu, že je skutečně ona za tento čin odpovědná) jako oběť současné politicko-sociální situace v zemi, jako oběť finanční recese, zvyšování daní, úpadku životního standardu a mezilidských vztahů. Jako skutečného viníka potom označují vládu, která svým špatným vládnutím dohání lidi k takovýmto skutkům. Ubohé, přízemní, sebeponižující...

Předem chci říci, že se v tomto článku nehodlám nijak vyjadřovat, natož obhajovat politiku současné ani jakékoliv předchozí vlády. Taktéž nechci dopředu vyslovovat ortel nad dotyčnou ženou, třebaže článek bude založen na předpokladu její viny. Budu však vycházet i z jiných, minulých případů, kdy matka (nebo obecně jakákoliv osoba) zabila dítě.

Snad každý z nás - i když to mnozí nedávají najevo - by souhlasil s tím, že ochrana života a zdraví dítěte jsou ve společnosti na jednom z nejvyšších míst. Pro mě osobně je to zcela prioritní záležitost, a to hned z několika důvodů. Základním pilířem je fakt, že děti představují naši budoucnost. Jsou to ony, kdo po nás převezmou otěže života, společenského vývoje a dalšího pokroku. Jsou jakousi prázdnou, čistou a neposkvrněnou nádobou, kam vkládáme naše zkušenosti a znalosti, abychom je připravili na jejich budoucí poslání. Každé dítě, bez ohledu na národnost či rasu, finanční nebo rodinné zázemí, může vyrůst ve spořádaného člověka, který posune lidské poznání zase o kousek dále. Je to nepopsaná stránka papíru, ke které přistupujeme bez předsudků, obav nebo pohrdání.

S tímto důvodem souvisí i respekt k životu samotému. Přijde mi, že v mnohých případech lidé jaksi snižují váhu dětského života před životem dospělého člověka. Kolikrát jsme již byli svědky události, kdy jeden z rodičů zabil své dítě proto, aby se pomstil tomu druhému. Dítě zde bylo degradováno na pouhý nástroj, kterým dospělý manipuluje dle svého uvážení. Naopak dospělý člověk se zde pasuje do role boha, stvořitele, který má nad svým dílem neomezenou moc a může s ním nakládat podle svého.

Dalším důvodem je bezbrannost dítěte. Asi si všichni dokážeme představit, že dítě se nemůže vnějším útokům samo bránit, nebo jen velice omezeně, ale jen člověk, který sám vychovává dítě, může dohlédnout hloubky této skutečnosti. Teprve v okamžiku, kdy se k vám dítě běží schovat před svým strachem, kdy ve vás cítí tu skálu, pevný ostrov v rozbouřeném moři neznámého světa, si uvědomíte tu obrovskou důvěru, kterou ve vás má, a zároveň stejně velkou míru odpovědnosti, která je s touto důvěrou pevně spjata.

Po všech těchto úvahách je pro mě zcela nemožné najít jediný, dostatečně silný argument, nad kterým bych byl schopen alespoň polemizovat, který by opravňoval matku zabít své dítě. Přes všechny situace, které mohou v jejím životě nastat, ať už se dná o finanční potíže, odloučení od rodiny, zdravotní problémy nebo laktační psychózu, nemá matka právo sahat na život dítěte. Její povinností je udělat vše pro to, aby naopak tento život zachovala a poskytla mu co nejlepší podmínky pro něj. Argument, že nechce, aby její dítě vyrůstalo do takového světa, je stějně zavrženíhodný, jako skutek samotný. Z dítěte může vyrůst feťák, stejně jako se může stát budoucím prezidentem. Ale bude to jeho osud, jeho volba, a žádný člověk, ani jeho matka, nemá právo mu tuto možnost vzít. Rodičem, tím pravým rodičem, se nestane tak, že dáte život dítěti, ale stáváte se jím postupně v průběhu jeho života, kdy mu na jeho cestě jste tím nejdůležitějším, co na světě má.

Často slýchám, že dnešní svět je horší než dříve. Že je více vražd, že páchájí skutky, které se dříve neděly - několikaleté znásilňování mezi členy rodiny, vraždící útoky ve školách, teroristické útoky a podobně. Není to pravda. Svět ani lidé nejsou horší ani lepší, jsou stále stejní. Jen na ně díky moderní době, informacím a médiím, nahlížíme jinak a vidíme je častěji. To ale postupně otupuje naši schopnost dohlížet hloubky těchto tragédií. Už se ani nepozastavíme nad tím, kolik lidí dnes zemřelo na následky válek ve světě, jsou to pro nás jen statistická čísla, na která po vypnutí zpráv zapomeneme. Potom ale také tyto problémy bagatelizujeme a vinu přenášíme z nás samých na ostatní. Třeba z matky na naší vládu.

Nenechávejme prostor pro ospravedlňování takovýchto skutků. Braňme to nejcennější, co na tomto světě máme - naše děti.

Autor: Robert Krejčí | pondělí 5.9.2011 8:56 | karma článku: 32.84 | přečteno: 4337x

Další články blogera

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 595 | Diskuse

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 210 | Diskuse

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma článku: 18.88 | Přečteno: 354 | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma článku: 44.78 | Přečteno: 9824 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2057 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1942

Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...